Din guide til at komme i gang med at bruge data

dec 6, 2021

Industri 4.0, bæredygtighed og dataanalyse. Det kan være svært at følge med i terminologien. En ny bølge skyller ind over virksomhederne, når det gælder data og kommunikation mellem maskiner. Industri 4.0 vil ændre produktionsvirksomhederne med en kraft, der er meget større end robotternes og automatiseringens. Vi vil guide dig ind i denne fagre nye verden.

Velkommen til en ny artikel i vores Trendlog-blogunivers! Sidste gang fokuserede vi på sammenhængen mellem bæredygtighed og Industri 4.0 og argumenterede for, at bedre brug af data kan skabe mere bæredygtige produktioner. Men desværre er det en myte blandt virksomheder, at de allerede bruger deres data. Det er en farlig misforståelse. Mange virksomheder sporer og analyserer kundedata, ordrer og produktflow, men de mangler de rigtige data, der indsamles fra deres maskiner, så de kan præsenteres på en handlingsorienteret måde. Det er ikke udtrækningen af data, der er vigtig, det er indsamlingen af data til en platform, der er forståelig for ledelsen, der er afgørende.

I denne artikel vil vi give dig nogle tips til, hvordan du kommer med på Industri 4.0-bølgen. Som vi uddybede i vores sidste artikel, er Industri 4.0 et paradigmeskift, som følger efter den første bølge af automatisering. Det nye er forbindelsen mellem maskinerne selv og mellem mennesker og maskiner. Kort sagt kan vi gøre mere med mindre, hvis vi bruger data effektivt.

1. Hvad ønsker du at opnå?

I bund og grund kan databølgen være overvældende, især for mindre virksomheder. Det kan være svært at tage ind, og det kan være svært at vide, hvor man skal starte, og hvor man skal slutte. Derfor råder vi ofte vores kunder til at starte med en grundlæggende analyse af, hvilke områder i deres produktion, de ønsker at forbedre. Eksempler kunne være at reducere dit energiforbrug, forbedre din produktivitet eller finde årsagerne til din tabte produktionstid. Når disse mål er klar, kan du gå videre til næste trin.

2. Udarbejd målbare kriterier

Din indledende analyse vil som regel bringe nogle målepunkter frem i lyset, som kan understøtte dine forretningsmål. Men pas på, at din analyse ikke bliver for bred. Vi anbefaler, at du starter med færre, skærpede, målbare punkter. Du vil have et meget stærkere udgangspunkt med tre knivskarpe kriterier end ti brede. Dine målepunkter definerer din datasucces. Derfor kan vi ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at bruge de samme datapunkter til at benchmarke på tværs af afdelinger, så man kan få tilstrækkelig volumen på de enkelte målepunkter. Det er det, der gør forskellen.

Når man går i gang med det og, som det tidligere eksempel, ser værdien af at reducere energiforbruget med 25 pct. via data, så kan du gå videre til at udvide din analyse med nye målepunkter.

3. Tænk proces frem for teknologi

Når man arbejder med analysen, kan man let blive for fokuseret på den enkelte maskine. Men dataanalyse kan meget mere end at vise afvigelser, den kan også hjælpe dig med at forudsige udviklingen og udvikle nye flows. Data kan guide dig og din virksomhed til nye processer og værdikæder, og du bør derfor bruge dine nyvundne kompetencer inden for data til at være åben over for alternative indkøb til dine produktionsanlæg. Virksomhedens fremtid ligger ikke i, hvad du er i stand til at justere i dag, men hvilke nye koncepter du kan bringe på markedet i morgen. Brug derfor data som en øjenåbner. Måske skal man overveje virtual reality eller mobile platforme for at bringe ideer ud til alle områder af virksomheden.

Vi håber, du kan bruge disse tips. Dette er selvfølgelig ikke udtømmende guides eller instruktioner, så tøv ikke med at kontakte os for mere vejledning eller sparring. Trendlog er altid klar med tips til, hvordan du får mest muligt ud af dine data. I det næste blogindlæg vil vi se fremad og tage et smugkig på de nye al-teknologier, som Industri 4.0 bringer med sig. Vi håber, du vil holde dig opdateret. Abonner for at få besked om fremtidige artikler og tips.

Dagens spørgsmål:

Hvad er din største udfordring i forhold til brugen af data?

Vi inviterer dig til at fortælle os om det, og vi er mere end villige til at tage en kop kaffe og få en snak med dig om dine største udfordringer. Tag fat i os!

Andre læser også

Vi deltager i INNOVATIONSKRAFT

Vi deltager i INNOVATIONSKRAFT

Vores deltagelse i projektet “Automatisering af AI drevet Energioptimering” under ordningen INNOVATIONSKRAFT sigter mod at revolutionere energiforvaltningen i fødevareindustrien. Med støtte fra EU, udvikler vi AI-løsninger for at skære energiomkostninger og CO2-udslip, fremme bæredygtighed og økonomisk effektivitet.

Stor succes på Automatica

Stor succes på Automatica

I sidste uge var en stor del af Trendlog-teamet i München på Automatica 2022-messen, hvor vi var en del af Odense Robotics’ danske pavillon. Og sikke en uge det var!